Kerja Kerajaan di bawah SPA

Kerja Kerajaan di bawah SPA

Info Kerja Kerajaan di www.informasi2u.com

Info Kerja Kerajaan di www.informasi2u.com

Ramai siswazah memilih kerja kerajaan di bawah Suruhanjaya Perkhidmatan Awam kerana lebih yakin dengan kestabilan kerjaya di dalam kerajaan berbanding swasta. Namun untuk mendapat kerja di dalam kerajaan atau badan berkanun di bawah Suruhanjaya Perkhidmatan Awam bukanlah sesuatu yang mudah kerana selain dari jumlah calon yang ramai, ada peperiksaan dan temuduga perlu dilalui sepanjang proses pemilihan penjawat jawatan awam.

Contoh jawatan dalam kerajaan yang mendapat perhatian tinggi dari siswazah yang mahu kerja kerajaan adalah seperti berikut:

1) Pegawai Tadbir Diplomatik (PTD)

2) Pegawai Kastam / Penguasa Kastam

3) Jururawat

Ini adalah sebahagian contoh dari jawatan dalam kerajaan yang menjadi pilihan siswazah masa kini. Banyak lagi jawatan-jawatan Pegawai atau Penguasa di dalam agensi kerajaan yang menjadi pilihan para siswazah.

Antara proses saringan yang calon perlu lalui adalah peperiksaan pegawai atau peperiksaan penguasa. Kini peperiksaan dilakukan melalui online atau bahasa mudahnya online exam atau exam online.

1 November 2014 lepas, exam PTD atau peperiksaan untuk Pegawai Tadbir Diplomatik telah diadakan secara online bagi calon-calon PTD bagi pemilihan ke proses temuduga PTD.

Untuk mendapat tempat dalam proses temuduga Pegawai Tadbir Diplomatik, temuduga Penguasa Kastam atau apa-apa temuduga pegawai Kerajaan, calon-calon mestilah lulus proses peperiksaan online atau dalam online exam yang mereka lalui.

Segala maklumat lengkap boleh didapati di laman web Suruhanjaya Perkhidmatan Awam www.spa.gov.my

Biasanya calon perlu memasukkan nombor kad pengenalan di dalam sistem bagi mendapat maklumat lanjut

Untuk permohonan kerja kerajaan, pemohon boleh membuat permohonan atau menyemak permohonan mereka melalui laman web SPA.

Permohonan kerja kerajaan

Permohonan kerja kerajaan

 

Anda juga boleh mendapat maklumat terkini, tips terkini contoh panduan peperiksaan, tips terkini panduan temuduga, jadual terkini peperiksaan SPA dan juga semua maklumat kerja kerajaan dari kami terus ke email anda.

 

#Kerja Kerajaan

exam ptd, kerja kerajaan, pegawai tadbir diplomatik, pegawai kastam, jururawat, peperiksaan SPA, www.spa.gov.my, suruhanjaya perkhidmatan awam, temuduga kerajaan, temuduga penguasa kastam, temuduga penguasa kastam, temuduga pegawai, exam online, tips temuduga ptd, online matematik, kerjaya di malaysia, online exam tips, jadual exam, tips terkini, online exam, question paper, rahsia lulus temuduga kerajaan, contoh soalan PTD, exam ptd, exam ptd online, peperiksaan online ptd, soalan ptd